Než napíšu pár info o Rumunsku , tak k té prdeli ....
První den ( najeto 607 km ) to ještě šlo , další dny , jsem si myslel že si prdel začne zvykat . Nezačala , ale vzhledem k tomu že to nebyli takový porce kiláků tak to bylo snesitelný . A poslední den ( najeto 645 km ) to bylo utrpení . Ve stupačkách jsem jel i ten kousek po dálnici z Bratislavy na Kúty . V autě jsem dal i 1 800 km v tahu s pauzou jen na jídlo . Ale bylo to auto s velkým "C" ... Cé pětka s hydraulikou , takovej létající koberec . Ostatně pohodlný jako každej "francouz" . S oktávkou , kde jsou sedačky tvrdý jak ty plastový ve starý šalině ( tramvaj ) by to nešlo , ostatně šalinou taky jedete jen pár zastávek :-)
Rumunsko jsme kvůli nepřízni počasí museli zkrátit . Minulej tejden ve středu tam začalo chcát a mělo to bejt do soboty . Co tam dělat ? Celej den v nepromoku , sedět na penzionu ... vzali jsme to pak zpátky . I tak jsme stihli co jsme hlavně chtěli . Transalpinu , Transfagaraš .
První den jsme se přesunuli na konec Maďarska , kde nedaleko Debrecínu je kemp ( 47°27'2.002"N, 21°24'24.572"E ) . Je to v tom městečku kde jsou termály , ale úplně zastrčenej , klídek , byli tam ještě dva stany a jeden obytňák . Na hranice do Rumunska je to pak už jen pár km .
Navštívit solný důl Salina Turda ( 46°35'20.898"N, 23°47'17.643"E ) taky doporučuju , super zážitek . I když třeba na parkovišti bude vypadat že tam je plno lidí , v tom prostoru se to ztratí .
https://www.novinky.cz/cestovani/404952-magicky-svet-pod-povrchem-salina-turda-je-pry-nejkrasnejsi-podzemni-misto-na-zemi.htmlTento kemp - 45°49'35.654"N, 23°36'25.113"E na začátku Transalpiny taky doporučuju , pokud nebude počasí na stan , dá se vzít pokoj .
Transalpina - ze severu do té odbočky k jezeru Lacul Vidra se jede pořád lesem , žádnej výhled . Ale pěknej asfalt , samá zatáčka . Tam někde v nejvyšším místě té části ( něco málo přes 1 700 m n.m. ) vyběhla kamošovi z lesa před moto medvědice s medvídětem , poskakovali před ním po silnici a vrátili se zas do lesa . Já to neviděl , byl jsem kus pozadu .
Poté jsme to vzali kolem jezera Lacul Vidra směrem na východ aby jsme se dostali na severní začátek Transfagaraše . Projeli jsme po Transfagaraši až ke kempu pod Drákulovým hradem ( 45°20'58.901"N, 24°37'58.828"E ) . Tam je taky dost medvědů , kemp je oplovenej a ještě je tam elektrickej ohradník . Chvíli po nás přijeli kluci z Moravy a povídali že kousek před kempem jim na cestu vylezl medvěd se třema mladejma . Dva projeli a dva se zalekli , otočili to a ujeli . Přijeli až za čtvrt hodiny . Na hrad jsme se dá jít i mimo otvírací dobu ( 9 - 17 hod ) , neposlouchat co vám řeknou dole . Teda aspoň mimo sezónu . Nevím jak v sezóně . Nahoře byla brána otevřená , bez vybírání vstupnýho . Je to cesta tak na půl hoďky - 1 400 schodů . Doporučuju nechat motohadry dole .
Dojeli jsme Transfagaraš na jih a přesunuli se na jižní konec Transalpiny kousek od Novaci . Z jihu je Transalpina lepší než ze severu . Žádný lesy , jen ty horský planiny , krásný "panoramata" a nejvyšší místo - sedlo Urdele . Zespodu jsme dojeli až na místo kde jsme Transalpinu opustili při cestě ze severu .
Dále jsme byli navštívit taky v Banátu vesničku Gernik , kde jsme u místních poobědvali .
http://www.banat.cz/U místních jsme dali pozní oběd - tak jsem se dlouho nepřežral , pokecali , vyslechli jejích životní příběh jak se tam dostali , jak se tam žije ... Dá se tam skoro u každýho ubytovat . My byli u pekaře Nedvěda 44°45'2.433"N, 21°47'35.623"E , cesta do Gerniku z DN57 od Dunaje přes Sichevitu po DJ571A je celá offroadová . Jeli jsme to za deště , Transalp byl obalenej blatem jak řízek v trojobalu .
Nebylo to takhle rychle jak píšu , byli jsme na cestách šest dní .
Ještě zkopíruju co jsem psal v SZ
pallousovi ohledně financí v Rumunsku , kdyby to někoho zajímalo :
Peníze jsme měnili na hranicích , kupoval jsem ty jejich RON ( lei ) za 100 € . Dostal jsem cca 460 Lei . Bylo tam několik směnáren , vesměs se stejným kurzem . Nevím za kolik se rumunská měna prodává tady , ale co jsem slyšel , a i kamoš co se mnou jel , tak říkal že to je buřt - čili vyjde to stejně jestli to koupíš tady nebo čenžneš ve směnárně tam .
Bankomat jsem nevyužil , ale viděl jsem jich pár , byla to stejná banka jako je u nás komerčka - podle toho loga . Ale to bylo jen že jsem je zahlídl , nepotřeboval jsem je , měl jsem ještě rezervu v € . Platba kartou zcela bez problémů . Jak na benzinkách , tak obchodech či restauraci , penzionu . Zase tak pozadu tam nejsou :-)
Potraviny ( tedy pečivo , pivo a ovoce a zeleninu ) jsme nakupovali v Lidlu . Je to taková evropká jistota , sortiment na kterej jsme zvyklý od nás .Já sebou vždycky vozím něco v hotovosti - € navíc , co neutratím , to dovezu zpátky a utratím na další cestě ven .
Benzín stojí cca 5,7 lei , tedy plus mínus jak u nás . Ceny potravin jsou nižší než u nás , ubytování , nebo kempy jsou taky levnější než u nás .